Jaz in Amerika

Jaz ging voor een schooljaar naar Amerika. Hier vertelt hij zijn high school ervaringsverhaal.

“Ik zou iedereen aanraden om op uitwisseling te gaan naar het buitenland!”

Na de middelbare school wist ik niet precies wat ik wilde doen. Een uitwisseling leek mij erg leuk, zeker omdat je dan tijd in een compleet andere omgeving en cultuur kan doorbrengen. Natuurlijk was het in het begin wel spannend. Je komt in een nieuwe omgeving en een nieuw gezin terecht, maar ik had al snel het idee dat ik daar goed terecht was gekomen.

Mijn gastgezin en nieuwe vrienden

Het gastgezin waarin ik terecht kwam was vrij jong en ze hadden nog nooit eerder een uitwisseling student gehad. Dit maakte het voor beide kanten erg interessant omdat het voor iedereen de eerste keer was. Dit ging erg goed alleen kwamen er uiteindelijk een paar dingen omhoog waardoor mijn gastgezin niet meer in de gelegenheid was om mij dat jaar daar te hebben. Toen hebben wij geregeld dat ik bij een van hun ouders terecht kon die zelf op dat moment ook nog kinderen hadden. Uiteindelijk ben ik dus van gastgezin gewisseld, maar nog steeds in dezelfde familie gebleven. Allebei de gastgezinnen waren echt superaardig en hielpen me met alles. Ik heb nu nog steeds contact met mijn gastgezin en er zijn ook plannen om terug te gaan en ook zullen zij een keer naar Nederland komen om mijn leven hier te kunnen zien.

Ik heb gedurende het jaar veel nieuwe vrienden gemaakt waar ik nu nog steeds contact mee heb. Ook zijn er met die vrienden plannen om naar Nederland te komen. Ik heb ook andere uitwisselingsstudenten in Amerika leren kennen. Het was erg leuk om hun redenen voor de uitwisseling en hun ervaringen te horen. Ook met veel van hen heb ik nog contact.

Mijn ervaring op een Amerikaanse High School

Het leukste aan een High School in Amerika vond ik dat je veel meer vakken hebt waaruit je kan kiezen vergeleken met Nederland. Er zijn ook enorm veel naschoolse activiteiten om bijvoorbeeld meer sporten te leren kennen, maar ook om bijvoorbeeld bedrijfsgericht iets te doen. Ik heb twee sporten gedaan: slalom skiën en tennis. Buiten sporten deed ik na school mee aan DECA, dit is een competitie voor scholen die is gericht op business gericht denken. Hier heb ik heel veel aan gehad en het was erg leuk om te doen. Uiteindelijk hebben deze dingen ervoor gezorgd dat ik veel mensen van verschillende plekken heb leren kennen. Zodra je tegen iemand zegt dat je uit Nederland komt en niet uit Amerika hebben ze allemaal vragen dus een gesprek beginnen is erg makkelijk.

Terugblik en tips voor toekomstige Asse studenten

Ik kijk erg positief terug op mijn uitwisseling, ik heb er heel veel aan gehad en het is zeker een ervaring die ik niet snel zal vergeten. De momenten die je daar meemaakt aan de andere kant van de wereld zijn zo verschillend met de dingen hier in Nederland. Dit zorgt ervoor dat alles wat je doet, alles waar je aan meedoet als een compleet nieuwe ervaring voelt.

Ik heb super veel aan mijn uitwisseling gehad. Mijn Engels is enorm verbeterd, maar ook heeft de uitwisseling mij heel veel vrijheid gegeven. Natuurlijk ben je daar ook gewoon met school bezig, maar omdat alles nieuw is en het een hele andere omgeving is voelt het ook als een soort vakantie.

Door het jaar heen ging alles erg goed, natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen die wat minder zijn, maar veel meer dingen die onvergetelijk waren. Ik heb in het jaar dat ik weg was heel veel nieuwe mensen leren kennen, veel vrienden gemaakt en altijd een plek om naartoe te gaan in Amerika. Ik zou iedereen die de mogelijk heeft om op uitwisseling te gaan het zeker aanraden om te doen!

Als tip voor toekomstige uitwisseling studenten zou ik willen meegeven: haal alles eruit wat erin zit! Als mensen je meevragen om iets te gaan doen, zeg ja! En maak voordat je gaat een lijst met dingen die je in de omgeving graag wil gaan doen of wil zien. Dit zal het makkelijker maken om dingen te doen met je gastgezin of vrienden. Al met al heb ik een fantastisch avontuur gehad en zou het iedereen (die in de mogelijkheid is) aanraden om ook op high school uitwisseling te gaan.

ASSE High School Exchange

Lees alle ervaringen van onze ASSE studenten en laat je inspireren. Wil jij net als Jaz naar een High School in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is Amerika ook iets voor jou?
Dit zijn je opties
Bestemmingen
  Populaire staten:
 • California
 • New York
 • Montana
 • Washington
 • Florida
 • Pennsylvania
 • Minnesota
Vertrekperiode
 • Jaar: augustus of september
 • Semester: augustus, september of januari
Leeftijd
 • 15 t/m 18,5 jaar
Prijzen
 • Classic: 12.950 EUR (jaar) en 11.950 EUR (semester)
 • Choice: vanaf 17.450 EUR (jaar) en 18.950 EUR (semester)
 • Private: 22.450 EUR (jaar) en 16.450 EUR (semester)
 • Private+: vanaf 23.950 EUR (jaar) en 17.450 EUR (semester)