LEES HIER DE VEELGESTELDE VRAGEN

“Wij beantwoorden graag al jouw vragen”

Uiteraard zit jij met veel vragen voordat je op uitwisseling naar het buitenland gaat. Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar mocht je meer informatie willen of als je nog andere vragen hebt. Veel informatie staat gegeven op onze programmapagina's maar heel graag geven wij je nog veel meer uitleg over onze programma's.
ASSE International
We bieden met ons internationale netwerk exclusieve high school programma's aan in Amerika, Canada en Mexico.
Nog meer vragen?

Wij organiseren regelmatig informatiesessies waarbij we al jouw vragen kunnen beantwoorden. Daarnaast kun je uiteraard ook een persoonlijk gesprek inplannen of direct contact met ons opnemen via de telefoon, mail of het contactformulier op de website.

WE ZETTEN ALLES VOOR JE OP EEN RIJ

Staat jouw vraag ertussen?

Toelatingseisen

De leeftijden vanaf wanneer je deel mag nemen aan een high school programma verschillen tussen de 14 en 18,5. Dit hangt af van welk programma je kiest. Kijk daarom voor de specifieke leeftijd per programma bij jouw gewenste bestemming. Voor studenten die het VWO hebben afgerond is het ook mogelijk om op uitwisseling te gaan. Neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Het is moeilijker om een school te vinden die studenten accepteert die VWO-6 hebben afgerond. Ben je maximaal 18,5 jaar oud (bij vertrek) en ben je gemotiveerd om nog een jaar middelbare school te doen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Omdat er niet veel scholen zijn die VWO-6 studenten aannemen, is het belangrijk dat je je zo vroeg mogelijk aanmeldt.

Het is belangrijk dat je de afgelopen twee jaar voor alle vakken een voldoende hebt behaald. Als dit niet het geval is, gaan we in overleg met het kantoor van jouw High School bestemming om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Als je ervoor kiest om een High School programma te volgen in Amerika of het Engelstalige programma in Canada, dan moet je een Engelse test doen. Deze test moet voldoende zijn om toegelaten te worden.

Voor Amerika moet je kennis hebben van de Engelse taal. Tijdens het interview neem je een online test af waarvoor je een voldoende moet halen. De meeste Nederlandse scholieren beheersen een voldoende niveau van de Engelse taal.

Voor Mexico en het Franstalige programma in Canada hoef je de taal niet te spreken. Al maakt het je start natuurlijk wel iets makkelijker als je enige kennis hebt van de taal.
In Mexico heb je de mogelijkheid om extra lessen Spaans te volgens tijdens de eerste 1,5 maand van je uitwisseling. Je krijgt dan 2x per week gedurende 2 uur extra les in Spaans. In het Franstalige deel van Canada begin je met een 10-daagse oriëntatieweek in Montreal. Hier word je ondergedompeld in de Franse taal en cultuur. Dit zorgt ervoor dat je een perfecte start hebt!

Als je zakt voor je eindexamen dan beslissen jij en je ouders of je alsnog wilt gaan. Als je ervoor kiest eerst je examenjaar over te doen, dan valt dit onder onze annuleringsgarantieregeling. Deze garantie zorgt dat deze onvoorziene omstandigheid verzekerd is en dat je de kosten die een annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt. Wij adviseren daarom ook altijd om deze annuleringsgarantieregeling af te sluiten.

Gastgezin

Je zal verblijven in een gastgezin dat zorgvuldig door ASSE International is geselecteerd en voldoet aan alle richtlijnen van ASSE International. Het gastgezin neemt je op in hun gezin en ze zullen ervoor zorgen dat jij je helemaal thuis gaat voelen. Op deze manier word je ondergedompeld in de cultuur van het land.

ASSE Nederland werkt samen met de ASSE organisatie op jouw High School bestemming. Zij gaan voor jou aan de slag om een geschikt gastgezin te vinden die het best aansluit bij jou als persoon en jouw aangegeven wensen. Zelf heb je geen invloed op de keuze van het gastgezin. Het kan zijn dat je wat langer moet wachten voordat je definitief in een gezin geplaatst wordt. Bij de ene student zal het sneller gaan dan bij de ander, maar we zullen altijd ons uiterste best doen om een gastgezin voor je vinden.

TIP: Gastgezinnen kiezen een student waarvan hun denken dat het een goede match is, vertel daarom in je aanmeldingspakket zoveel mogelijk over jezelf.

Kies je voor het Classic, het traditionele programma, dan word je geplaatst in het land van je keuze. Wil je meer invloed hebben waar je geplaatst wordt, dan kan je beter kiezen voor het Choice, het Private of Private+ programma.
Tijdens het interview bespreken wij jouw wensen en deze kunnen wij als voorkeur doorgeven, maar dit is geen garantie. Meld je op tijd aan voor een High School programma zodat er meer tijd is om het perfecte gastgezin te vinden.

Uitwisseling

1. Ontdek een land en taal op een unieke manier
Kies je voor een uitwisselingsprogramma dan leef en studeer je als een lokale scholier. Je leert de taal vloeiend spreken, je leert het land en de cultuur kennen en je wordt volwassen. Dit is anders dan wanneer je als toerist hetzelfde land zou bezoeken.

2. Nieuwe schoolvakken, sporten en activiteiten
Op de high schools is er vaak een heel groot en ander aanbod van vakken en sporten dan je in Nederland gewend bent. En er is veel ruimte om iets nieuws te ontdekken. Misschien ontdek je wel een nieuwe sport of hobby of volg je nieuwe vakken waardoor je jezelf beter leert kennen. De ideale manier om goed na te denken en te ontdekken waar je interesses en talenten liggen.

3. Internationale vrienden voor het leven
Tijdens je uitwisseling maak je internationale vrienden voor het leven. Ook krijg je er een tweede familie bij. Je gastgezin is een belangrijke bron voor je vriendenkring tijdens je uitwisseling. Ook maak je op je high school snel vrienden door middel van sport, high school clubs en buitenschoolse activiteiten.

4. Unieke ervaring op je CV
Een high school uitwisseling zegt veel over hoe jij bent. Je stelt je open voor nieuwe culturen, kunt je goed aanpassen in nieuwe situaties, je bent zelfstandig en je hebt kennis van ten minste een vreemde taal. Op je CV staat een high school uitwisseling dan ook ontzettend goed.

5. Maak de juiste studiekeuze
Een high school uitwisseling kun je alleen ervaren als je een scholier bent. Je hebt dus niet je hele leven de kans om in dit avontuur te stappen. Doordat je als jonge scholier voor een high school uitwisseling gaat, heb je de tijd om jezelf te leren kennen, zelfstandig te worden en de juiste keuze te maken voor een vervolgstudie.

De keuze voor een bepaalde high school hangt af van welk programma je kiest. Bij de programma’s ‘Choice’ en ‘Private’ kun je een voorkeur doorgeven. Bij het programma ‘Private Plus’ kun je helemaal zelf bepalen naar welke school je gaat. Kies je voor het ‘Classic’ programma dan word je door ons geplaatst in een gastgezin dat in de buurt van jouw High School woont.

De high schools zijn compleet anders dan je gewend bent in Nederland. Niet alleen krijg jij lessen in een andere taal, ook zijn de lessen vaak anders ingedeeld dan wij in Nederland gewend zijn. Op de high schools in Amerika, Canada en Mexico zijn buitenschoolse activiteiten erg belangrijk. Dit kunnen dingen zijn zoals sport, theater of andere clubs waar je lid van kunt worden. Dit is dé manier om vrienden te maken en meer te leren over de cultuur. Voor meer informatie kun je kijken bij de bestemming waar jij heen zou willen of kun je even contact met ons opnemen.

We kunnen niet garanderen dat je in het examenjaar geplaatst wordt. De scholen beslissen in welke klas je komt en of je mee mag doen aan Graduation en een diploma krijgt.

Kies je voor het Choice programma of een Private High School, dan heb je een iets grotere kans, maar ook dan kunnen we dat niet garanderen. Je krijgt meestal wel een certificaat van de school. Ook van ons ontvang je een certificaat. Je hebt dus altijd een certificaat als uitwisselingsbewijs.

Dit is verschillend per land, maar meestal ben je verplicht de lokale taal te kiezen als schoolvak. Ook zijn wiskunde en geschiedenis vaak verplichte vakken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om uit veel verschillende vakken, maar ook sporten en activiteiten te kiezen. Je kunt zo echt een rooster samenstellen dat bij jou eigen interesses past. We geven ook onze uitwisselingsstudenten de tip om juist een schoolvak of sport te kiezen waar je nog geen ervaring mee hebt. Op deze manier verbreed je de horizon en leer je nieuwe dingen.

Doe je een bepaalde sport en wil je die tijdens je uitwisselingsjaar ook blijven doen? Dan kunnen we dat als voorkeur aangeven. Uiteraard is het ook supertof om een andere sport te leren kennen, sta dus open voor verandering. We kunnen jouw huidige sport doorgeven, maar helaas niet garanderen. Ook bij de programma’s Choice, Private en Private+ doen we ons uiterste best dat je op de high school de sport naar keuze kunt beoefenen. Helaas kunnen we hier geen garanties in geven.

Reis

Je vliegt alleen of met andere uitwisselingsstudenten. Er is altijd iemand van ASSE aanwezig op de Amsterdam Schiphol Airport. Hier neem je vaak afscheid van je familie en vrienden.

Ga je naar Amerika dan vlieg je waarschijnlijk met meer studenten naar New York. Na de 4-daagse oriëntatieweek in New York vlieg je alleen door naar de luchthaven in de buurt van je gastgezin. Je gastgezin of iemand van ASSE haalt je op de luchthaven op.

Ga je naar het Franstalige deel van Canada, dan start je met de 10-daagse oriëntatieweek in Montreal. Vanuit hier reis je door naar je gastgezin.

Je mag tijdens je uitwisselingsjaar niet werken. Je hebt een speciaal visum uitsluitend voor uitwisselingsprogramma’s. Binnen dit visum mag je niet werken. Je mag wel vrijwilligerswerk doen. Dit is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd geef je iets terug aan het land waar jij welkom bent om een uitwisselingsjaar te doen.

Je mag geen bezoek krijgen tijdens je uitwisseling. Het uitwisselingsprogramma is erop gericht om je een andere cultuur te laten ervaren. Je ouders mogen je bijvoorbeeld wel op het einde van het programma ophalen om daarna samen te reizen. Wil je dit graag? Bespreek dit dan tijdig met ons.

In de weekenden en vakanties heb je de mogelijkheid om te reizen, bijvoorbeeld met je gastgezin. Je mag niet alleen reizen. ASSE International biedt in Amerika verschillende Field Trips aan. Hier kunnen alle ASSE uitwisselingsstudenten zich op inschrijven. Je gaat dan samen op reis naar een ander deel in Amerika. Ideaal om andere uitwisselingsstudenten te leren kennen en meer van Amerika te zien.

Na het afronden van je High School jaar ga je vaak na ongeveer een week naar huis. Als je aansluitend nog met je ouders wilt reizen, dan kan dit. Overleg dit altijd wel tijdig met ons.

Wanneer je met ASSE op uitwisseling gaat in Amerika, kun je jezelf aanmelden voor Field Trips. Tijdens deze trips krijg je meer te zien van Amerika. Je gaat met andere ASSE-uitwisselingsstudenten op reis en kunt zelf kiezen welke trip jouw voorkeur heeft. Hierbij heb je de keuze uit de volgende trips:

  • California Trip
  • Southwest Trip
  • East Coast Trip
  • Hawaii Trip

Meer informatie over de inhoud van de trips vind je op de ASSE Field Trips pagina.

Als je naar Amerika gaat en vertrekt in augustus, zit de New York Oriëntatie bij de programmaprijs inbegrepen. Vertrek je in januari? Dan is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan de New York Oriëntatie.

Tijdens de 4-daagse oriëntatie ga je met andere internationale uitwisselingsstudenten New York verkennen. Je verblijft in een tweepersoonskamer in het centrum van de stad en bezoekt de highlights van New York. Zo ga je bijvoorbeeld naar Times Square, het vrijheidsbeeld, Wall Street, het Empire State Building, Central Park, Brooklyn Bridge en 5th Avenue. Het programma kan jaarlijks iets verschillen, maar een groot deel van de highlights zul je zeker bezoeken. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

De makkelijkste manier om mensen te leren kennen is op school. Neem deel aan sporten en andere buitenschoolse activiteiten. Je kunt je aanmelden voor High School Clubs, bijvoorbeeld de Theater Club, Spanish Club of Leadership Club. Hier leer je ook gemakkelijk mensen kennen. Je onderneemt ook veel dingen met je gastgezin. Je gaat op visite bij familieleden, je gaat mee op weekenduitjes en is oma jarig dan ben jij natuurlijk ook van de partij. De gouden tip is altijd ja zeggen als iemand je ergens mee naartoe vraagt. Vraagt iemand of je mee naar een American Football game wilt gaan, zeg dan ja. Vragen klasgenoten of je na school mee naar de mall wilt gaan, ga dan mee.

Stel jezelf open voor nieuwe mensen, vriendschappen en een andere cultuur. Zet zelf ook gerust de eerste stap. Vraag of iemand jou een bepaalde plek wil laten zien in de stad of dorp of vraag iemand mee naar de bioscoop. Je zult zien dat wanneer jij je openstelt, anderen dit ook automatisch doen.

Kosten

De kosten van een High School programma hangen af van welk programma je kiest en hoe lang je op uitwisseling wilt. Je kunt de prijzen voor elk programma vinden op onze High School bestemmingspagina’s: Amerika, Canada en Mexico.

Afhankelijk van welk High School programma je kiest zitten bepaalde zaken inbegrepen in het programma. Je kunt op iedere programma pagina een overzicht vinden van wat er inbegrepen en niet inbegrepen is in een bepaald programma. Altijd inbegrepen zijn zaken als:

• Goede en persoonlijke begeleiding vanaf je aanmelding tot en met terugkomst;
• Interview (evt. inclusief Engelse taaltest);
• Uitgebreid informatiepakket inclusief reisinformatie voor jou en je ouders;
• Hulp bij de visumaanvraag;
• Voorbereidingsbijeenkomst voor vertrek voor scholieren en ouders;
• Exclusieve ASSE International rugzak;
• Retourticket inclusief luchthavenbelasting en valutatoeslagen;
• Vervoer naar je gastgezin;
• Verblijf en maaltijden bij een zorgvuldig geselecteerd gastgezin;
• Plaatsing op een high school;
• Lokale begeleiding op locatie;
• 24/7 noodnummer;
• Je ASSE-begeleider blijft tijdens het programma in contact met ouders;
• Certificaat na afronden van je uitwisselingsjaar.

Wat niet inbegrepen is o.a.:
• Administratie- en aanmeldkosten
• Zakgeld
• Annuleringsgarantie
• Reisverzekering
• Vaccinaties
• Visumkosten

Wil je exact weten wat er bij een bepaald programma is inbegrepen en wat niet? Kijk dan op de programmapagina bij ‘Programma-inhoud & kosten’ voor meer informatie.

 

Vaak krijgen we de vraag waarom het verschil tussen een semester- en jaarprogramma zo klein is. Dit komt doordat ASSE de meeste tijd besteed aan het voorbereiden en begeleiden van de uitwisselingsstudenten voor en tijdens het programma. Het werk vanuit ASSE is dus vrijwel net zo veel voor iemand die kiest voor een semester als voor iemand die kiest voor een jaar. Dit is dan ook de reden dat de kosten in verhouding zo dichtbij elkaar liggen. Daarbij willen veel gastgezinnen liever een uitwisselingsstudent voor een langere periode, het is daarom makkelijker om een gastgezin te zoeken voor een jaar in vergelijking tot een semester.

Alle eventuele acties zijn weergeven op de ASSE actiepagina. Als je meer wil weten over een bepaalde actie, de voorwaarden en/of mogelijkheden, kun je het beste direct contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met het beantwoorden van al jouw vragen.

De kosten van jouw High School programma worden in vier termijnen gefactureerd. Hieronder zie je hoe deze termijnen zijn verdeeld.

1e betaling | direct (7 dagen), na voorlopige acceptatie

  • 30% van de programmakosten
  • Annuleringsgarantieregeling
  • Poliskosten garantieregeling

2e betaling | 6 maanden voor programma start

  • 25% van de programmakosten

3e betaling | 4 maanden voor programma start

  • 25% van de programmakosten

4e betaling | 2 maanden voor programma start

  • 20% van de programmakosten

Indien bij de 1e programmafactuur de datums van 2e, 3e en/of 4e betaling verstreken zijn, worden deze opgeteld bij de 1e betaling.

Algemene informatie

ASSE International biedt al meer dan 45 jaar uitwisselingsprogramma’s aan. Wij werken met ASSE kantoren in Amerika, Canada en Mexico, dus de lijnen zijn altijd kort. ASSE Nederland is een klein kantoor en je wordt door dezelfde persoon van begin tot eind begeleid.

Kies je voor ASSE, dan kies je automatisch voor Ingrid. Zij is de Program Coördinator van ASSE Nederland en is zelf als high school student naar Amerika geweest. Ze is moeder van twee tieners en heeft ontzettend veel ervaring op het gebied van uitwisselingsprogramma’s. Zij begrijpt als geen ander hoe het is voor jonge scholieren en hun ouders om voor een uitwisselingsprogramma te kiezen.

Voor meer informatie kun je je aanmelden voor een van onze informatiesessies of plan je een vrijblijvend persoonlijk gesprek met ons in. We vertellen je dan over alle high school mogelijkheden, onze begeleiding en je kunt ook meteen al je vragen stellen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd even bellen of een mailtje sturen:
E-mail: contact@asse-nederland.nl
Telefoon: +31 (0)85 078 25 35

 

Je meldt je gemakkelijk aan via het online aanmeldingsformulier. Daarna nemen wij contact met je op om een afspraak te maken voor een persoonlijk interview. Je ontvangt een online dossier waarin je allerlei informatie over jezelf verzamelt. Bekijk hier onze volledige werkwijze.

Je krijgt een persoonlijke begeleider van ASSE International, je ASSE Area Representative. De Area Representative screent de gezinnen, heeft contact met de scholen en is jouw contactpersoon tijdens je verblijf. Je ouders kunnen tijdens je uitwisseling altijd opnemen met ons ASSE-kantoor in Nederland.

Voor de meeste programma’s geldt dat 1 april de aanmeldingsdeadline is voor start in augustus of september. Voor een start in januari is 1 oktober de aanmeldingsdeadline. Voor meer informatie kun je bij jouw programma kijken naar de specifieke aanmeldingsdeadlines.

Aangezien al onze bestemmingen buiten de Europese Unie vallen, heb je voor alle ASSE High School programma’s een paspoort nodig. Ook zul je in de meeste gevallen een visum nodig hebben. Wij helpen je graag bij het aanvragen hiervan.

Bij een High School programma in het buitenland hoort ook een goede verzekering. Het is verplicht om een studie- en reisverzekering af te sluiten voor aanvang van jouw High School exchange. Onze partner Tasman Verzekeringen biedt de juiste dekking voor jouw High School uitwisseling naar het buitenland. Deze verzekering is niet bij de prijs inbegrepen en dien je apart af te sluiten. Ook biedt onze partner een annuleringsgarantieregeling aan.

Als je op uitwisseling gaat, heb je een goede verzekering nodig. Vanuit ASSE is het dan ook verplicht een verzekering bij onze partner af te sluiten: Tasman Verzekeringen. Deze maatschappij richt zich specifiek op ‘niet reguliere’ reisdoelen, zoals een High School programma in het buitenland. Dit is van belang, aangezien reguliere verzekeringen vaak niet voldoende dekken.

ASSE Nederland volgt alle ontwikkelingen rondom het coronavirus. Met name de maatregelingen in Amerika, Canada en Mexico houden wij zeer goed in de gaten. Ook werken we samen met high schools en andere organisaties die deze restricties nauwlettend in de gaten houden en ons informeren over gevaarlijke situaties.