Karlijn in Amerika

Karlijn ging voor een schooljaar naar Amerika. Hier vertelt zij haar high school ervaringsverhaal.

“Ik zou een Exchange Year zeker aanraden, je hebt een ervaring voor het leven!”

Toen ik op het VMBO TL zat had ik nog geen idee wat voor opleiding ik wilde gaan doen of welke richting ik later op wilde, tot de dag dat ik op Instagram een post zag over een Exchange Year programma in Amerika. Ik heb samen met mijn ouders alle uitwisselingbeurzen met organisaties bezocht, maar nergens voelde we ons thuis tot op de laatste beurs in de jaarbeurs in Utrecht. Wij liepen richting de uitgang van de beurs, en daar stond ASSE Nederland. Ik had mijn ouders overgehaald dat dit de laatste organisatie was om te bekijken deze dag. We hadden zo’n goed en leuk gesprek met een vader van een Exchange student, dit gesprek voelde zo goed dat wij dachten, dit is het!

Mijn Amerikaanse familie

Een paar maanden later (juni 2019) was ik geslaagd voor mijn diploma-uitreiking voor vmbo tl, maar ik had nog geen gastgezin. Ik weet nog heel goed dat ik een email kreeg met daarin het bericht dat ik eindelijk een gastgezin had in Grand Rapids, Michigan. Ik was zó ontzettend blij dat ik meteen alle informatie over hun bekijken in de email. Het ging om een gezin met gastouders, een gastbroertje van 13 en een gastzus van 16 jaar oud. Ik was zo blij en kon niet wachten om hun te ontmoeten, vooral ook omdat mijn gastzus dezelfde leeftijd had als ik. In augustus vertrokken wij met een groep van 39 ASSE Nederland studenten naar New York, Philadelphia en Washington DC voor 5 dagen. Dit was een onwijs leuk begin van het avontuur! Mijn gastgezin was erg anders dan mijn gezin in Nederland. Ze hebben een erg Amerikaans huis, zijn altijd druk bezig met sport en gingen elke zondag naar de kerk. Iedere zondag ging ik mee met het gastgezin naar de kerk om vrijwilligerswerk te doen. Zo paste ik op alle kinderen van de mensen die naar de dienst gingen. Dit was een zeer leuke en leerzame ervaring om meegemaakt te mogen hebben. Ondanks dat het gastgezin erg anders was dan mijn gezin in Nederland, was ik heel close met het gastgezin en voelde ze echt als mijn Amerikaanse familie. We hadden vaak “Family nights”, waarbij we of de hele avond spelletjes deden met het gezin of een filmavond hadden.

Mijn High School

Het leukste aan Highschool vind ik de school zelf, de klassen die ze hebben en de uitjes die ze organiseerde. Zo zat ik in ETV, dit is de tv-klas van school. Elke dag in het tweede lesuur waren wij als klas live op elke scherm in elk klaslokaal en gang. Ik deed dagelijks de sport aankondigingen en soms ook de weersverwachtingen. Naast de live tv maakte we ook filmpjes die we tussendoor draaide, zoals een “What the person in front of us orders” of bijvoorbeeld een Amerikaanse Football filmpje als er de volgende dag een wedstrijd zou zijn. De filmpjes konden over alles gaan. De Amerikaanse Football wedstrijden van het schoolteam was keer op keer weer een onwijs toffe ervaring, we stonden dan met bijna alle studenten in de student section het team aan te moedigen en liedjes te zingen. Het was altijd een groot feest, iets wat je in Nederland totaal niet hebt.

Reünie met mijn Amerikaanse gezin en vrienden

Zelfs nu heb ik nog contact met mijn gast gezin en vrienden. In maart 2020 moest ik helaas vervroegd naar Nederland door corona, waardoor ik iedereen uiteindelijk voor 2,5 jaar niet heb kunnen zien. Maar in april 2022 was het eindelijk zover. Ik kon weer naar Amerika en heb iedereen weer kunnen zien. Ik mocht zelfs met mijn vriendinnen naar hun senior prom, ook al zat er 2,5 jaar tussen. Dit was de leukste ervaring die ik hier aan over heb gehouden! Ook is mijn beste vriendin Brooke in juni 2022 in Nederland geweest om mij op te zoeken, mijn familie te ontmoeten, te zien hoe ik woon en tijd met mij te spenderen. Het was zo leuk om haar mijn wereld te laten zien en hoe onze middelbare scholen eruitzien. Ik heb zo’n goede band met mijn gastgezin en mijn beste vriendin Brooke, dat ik net (augustus 2022) terugkom uit Amerika. Ik heb eerst een week bij mijn gastgezin verbleven en daarna nog 2 weken bij Brooke. Je maakt echt vrienden voor het leven en ook zal ik altijd een tweede familie hebben aan de andere kant van de wereld. Het is onbeschrijfelijk wat voor mooie banden je kan creëren in zo'n high school jaar.

Kortom, ik zou een Exchange Year aan iedereen aanraden, je leert super goed Engels, je maakt veel vrienden, je leert de cultuur kennen en je hebt een ervaring voor het leven!

ASSE High School Exchange

Lees alle ervaringen van onze ASSE studenten en laat je inspireren. Wil jij net als Karlijn naar een High School in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is Amerika ook iets voor jou?
Dit zijn je opties
Bestemmingen
  Populaire staten:
 • California
 • New York
 • Montana
 • Washington
 • Florida
 • Pennsylvania
 • Minnesota
Vertrekperiode
 • Jaar: augustus of september
 • Semester: augustus, september of januari
Leeftijd
 • 15 t/m 18,5 jaar
Prijzen
 • Classic: 12.950 EUR (jaar) en 11.950 EUR (semester)
 • Choice: vanaf 17.450 EUR (jaar) en 18.950 EUR (semester)
 • Private: 22.450 EUR (jaar) en 16.450 EUR (semester)
 • Private+: vanaf 23.950 EUR (jaar) en 17.450 EUR (semester)