Lisette in Amerika

Lisette ging voor een schooljaar naar Amerika. Hier vertelt zij haar high school ervaringsverhaal.

“Als je het je leuk lijkt, ga het doen! Het is een verrijking en je leert zo veel.”

Aangezien je niet altijd na VWO nog naar een High School kan gaan, heb ik besloten om na 5-VWO het avontuur aan te gaan. Mijn moeder is Au Pair geweest dus die was enorm enthousiast over mijn keuze. Mijn vader moest eerst wat meer aan het idee wennen. Natuurlijk wist ik van tevoren dat ik een jaar lang weg zou zijn, maar dit besef kwam pas echt toen ik mijn vrienden en familie uitzwaaide op Schiphol.

Mijn liefdevolle gastgezin

Ik zal nooit vergeten dat ik binnen een paar weken al helemaal een onderdeel van het gezin was. Mijn gastouders zagen mij echt als hun eigen kind. Ik had een gastbroertje (15) en een gastzusje (11). In het begin waren ze een beetje verlegen, maar al snel voelde ze als een ‘echt’ broertje en zusje en konden we het heel goed met elkaar vinden.

Met mijn gastgezin heb ik heel veel leuke trips gemaakt. We zijn bijvoorbeeld naar Crater Lake, een super mooi blauw meer, gegaan. Ook zijn we gaan skiën en hiken met prachtige uitzichten. Oregon heeft echt alles van bergen tot woestijngebieden en prachtige zeeën.

Tijdens mijn Highschool jaar heb ik veel dingen met mijn gastzusje gedaan. We hebben veel geknutseld, gebakken gespeeld en ook onwijs veel gelachen. Ik vond het superfijn dat het zo goed klikte en heb daarom ook nog steeds veel contact met mijn gastgezin, vooral met mijn gastbroer. Hij kwam laatst naar Nederland en daarna zijn we samen naar Spanje en Portugal gegaan, ook daar hebben we een superleuke tijd beleefd. Het is soms ook wat onwerkelijk dat ik gewoon een tweede leven heb ik Amerika, dat maakt het soms ook wel moeilijk want ik mis mijn gastgezin echt enorm. Gelukkig ga ik ze binnenkort weer opzoeken, uiteraard boden ze meteen aan dat ik gewoon mijn hele vakantie bij hun kan verblijven.

Het Amerikaanse High School leven en het verschil met Nederland

Op de High School kwam ik de 11th grade/ junior year. Wat ik het leuke vond aan de Amerikaanse High School is dat er veel leuke vakken zijn die wij in Nederland niet kennen. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor de vakken website bouwen en koken, wat ik beide ontzettend leuk en interessant vond. Ook maakte ik een 'High School TV show' waarbij elke dag alle leerlingen welkom werden geheten en dit vervolgens werd uitgezonden op grote schermen in alle klassen van de school. Daarbij heb je in Amerika veel meer dan 'alleen lessen', na school ging ik dansen en deed ik Track & Field (atletiek). Sporten is ook echt een belangrijk deel van het leven, als school moedigde je de teams aan en ging je naar elkaars wedstrijden kijken. Iedereen nam deel aan naschoolse (sport)activiteiten en daardoor beleefde je ook de echte 'high school spirit', waar veel mensen het altijd over hebben.

De prestatiedruk in vergelijking met Nederland, vond ik wel erg hoog. Veel klasgenoten wilde per se een A halen, anders konden ze niet naar hun gewilde universiteit. Dit was wel een goede motivatie, die voor mijn gevoel in Nederland nooit zo erg zichtbaar is.

Terugblik op mijn High School Exchange

Ik heb een ontzettend gaaf jaar gehad en ik zou het zo weer doen. Ik heb heel veel geleerd van mijn gastgezin, ze hebben hun huis open gesteld voor een onbekende alsof het niets was en mij met open armen ontvangen! Op deze manier leer je iemand op een andere manier kennen en voelt de band gelijk een stuk echter. Soms vond ik het wel wat lastig dat Amerikanen wat oppervlakkiger zijn dan we in Nederland gewend zijn. En ook kan je best afhankelijk zijn om ergens te komen in verband met de lange afstanden en gebrekkig OV vervoer, maar hier wen je allemaal aan. Dit zijn zéker geen redenen om het niet te doen, want het is fantastisch! Geniet van alle mogelijkheden die een high school exchange biedt!

Tips voor toekomstige highschoolers

Als je het je leuk lijkt, ga het doen! Het is een verrijking en je leert zo veel. Ga erop uit, maak een praatje met iedereen en sta open voor een andere cultuur. Reken er wel op dat de afstanden in Amerika veel groter zijn en het heel normaal is op een paar uur te moeten rijden om ergens heen te gaan.

Verder hoef je je helemaal geen zorgen te maken over je Engels niveau. Je bent omringt met Engelstalige mensen dus je pikt het mega snel op.

Houdt er wel rekening mee dat je waarschijnlijk aan gaat komen gezien de wat ongezonde levensstijl van de Amerikanen. Ik heb er echt op gelet, maar toch zijn er een paar kilootjes bij gekomen. Het lijkt wel of er daar zelfs in het kraanwater calorieën zitten. 😉

Al met al gewoon doen en genieten!

ASSE High School Exchange

Lees alle ervaringen van onze ASSE studenten en laat je inspireren. Wil jij net als Lisette naar een High School in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is Amerika ook iets voor jou?
Dit zijn je opties
Bestemmingen
  Populaire staten:
 • California
 • New York
 • Montana
 • Washington
 • Florida
 • Pennsylvania
 • Minnesota
Vertrekperiode
 • Jaar: augustus of september
 • Semester: augustus, september of januari
Leeftijd
 • 15 t/m 18,5 jaar
Prijzen
 • Classic: 12.950 EUR (jaar) en 11.950 EUR (semester)
 • Choice: vanaf 17.450 EUR (jaar) en 18.950 EUR (semester)
 • Private: 22.450 EUR (jaar) en 16.450 EUR (semester)
 • Private+: vanaf 23.950 EUR (jaar) en 17.450 EUR (semester)