Sunanda in Amerika

Sunanda
Sunanda ging voor een schooljaar naar Amerika.
Hier vertelt zij haar high school ervaringsverhaal.

“Als je de kans krijgt om naar een high school in Amerika te gaan, zou ik zeggen: zeker doen!”

Mijn ouders hebben een reisbureau en daarom is reizen mij zeer zeker al met de paplepel ingegoten. Toen ik op HAVO zat, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wist op dat moment nog niet precies wat ik wilde maar was me aan het oriënteren op een tussenjaar in het buitenland. Toen ik hoorde dat je op high school uitwisseling kon, was ik verkocht. Na gesproken te hebben met diverse bedrijven heb ik uiteindelijk gekozen voor ASSE aangezien het een kleinschalig bedrijf is met goede persoonlijke begeleiding. Dit sprak mij erg aan. Na havo-5 was het zover, ik ging op uitwisseling naar Amerika!

Mijn lieve gastgezin

Het was voor mij vrij lang spannend wie mijn gastgezin ging worden. Doordat ik pas laat hoorde bij wie ik daadwerkelijk geplaatst zou worden, had ik van tevoren weinig contact gehad. Ik vond het niet erg maar dat maakte het wel éxtra spannend. Ik ben geplaatst bij een echtpaar zonder kinderen, dit was ik gewend want ook in Nederland ben ik enigst kind. Mijn gastgezin was superlief, gezellig en hebben me met open armen ontvangen. Met alle afspraken werd ik meegenomen en geïntroduceerd. Ik heb een supertijd gehad bij mijn lieve gastgezin!

De Amerikaanse High School

Mijn high school was ongeveer 5 minuutjes rijden en mijn gastvader bracht me iedere dag naar school. Op de high school heb ik onder andere Psychologie en Sports & Entertainment Management gedaan, ik vond dit superinteressante vakken! Daarnaast zijn sporten ook erg populair in Amerika, ik zat in Nederland op volleybal en daarmee ben ik dan ook gestart in Amerika. Toen het volleybalseizoen voorbij was, heb ik me aangesloten bij Bowling en Track & Field (dit is een atletieksport met rennen, springen en werpen). Door deel te nemen aan diverse sporten, leerde ik gemakkelijk mensen kennen en maakte ik ook snel veel vrienden. Een jaar op high school in Amerika is echt zo bijzonder en gaat net zoals in de films. De high school spirit is iets dat wij in Nederland eigenlijk niet kennen. In Amerika dragen ze met trots de kleuren van hun school, support iedereen elkaar en kijken ze veel meer naar je talenten en interesses in plaats van het hoge presteren. Echt heel gaaf om eens mee te maken.

Afscheid nemen bestaat niet

Door de wereldwijde coronapandemie ben ik eerder naar huis gegaan. Je had de keuze om te blijven maar het advies was om naar huis te gaan aangezien niemand wist hoe lang de pandemie daadwerkelijk ging duren. Toen ik halsoverkop naar huis ben gegaan, was de planning om in de zomer terug te gaan om het jaar ‘goed af te sluiten’ maar ook dat kon nog niet. Nu ga ik in de meivakantie terug om mijn gastgezin en vrienden twee weken te bezoeken, leuke activiteiten te doen en ‘goed’ afscheid te nemen. Al zou het zeker géén afscheid zijn voor altijd. Ik moet ook zeggen dat ik nog steeds dagelijks contact heb met mijn gastgezin. Bij mijn afscheid hebben we elkaar beloofd om elkaar elke ochtend ‘Goedemorgen’ te sturen, dit houden we nog steeds vol. En natuurlijk zeggen we dan niet alleen goedemorgen maar bespreken we ook wat de dag ons gaat brengen of wat er speelt in ons leven. Het is superfijn om een tweede familie te hebben aan de andere kant van de wereld, ik kan altijd op hen rekenen.

Toen ik eind maart terugkwam in Nederland, heb ik gekeken naar welke studie ik wilde gaan doen. Mijn beslissing is uiteindelijk gevallen op Pedagogiek. Mede door mijn tijd in Amerika ben ik tot deze beslissing gekomen.

Tip aan de toekomstige ASSE studenten

Als je de kans krijgt om op high school uitwisseling te gaan, ZEKER DOEN! Je leert heel veel over jezelf maar ook over en vanuit de Amerikaanse cultuur. Het is niet te vergelijken met een vakantie. Je complete levensstijl en kijk op de wereld zal veranderen. Het is een uniek avontuur wat ik iedereen zal aanraden.

2022: Reünie met het gastgezin

Sunanda is in de meivakantie terug naar Iowa gegaan. Hier heeft ze haar High School bezocht. Ze heeft haar vrienden uit Amerika weer gezien en weer veel leuke dingen met hen gedaan. Ook heeft ze veel leuke dingen gedaan met haar gastouders zoals een baseball wedstrijd bezoeken en naar Clear Lake gaan, waar ze voor het eerst zijn geweest toen ze aankwam in augustus 2019. Ook heeft ze nog ‘graduation foto’s’ kunnen maken aangezien ze vanwege corona met graduation alweer in Nederland was. Ze heeft nog afgesproken met een andere exchange student om hem en zijn gastmoeder te ontmoeten. Samen met haar gastouders is Sunanda naar Pella gegaan, dit is een Nederlandse community. Ze heeft daar onder andere haar gastouders kroketten laten proeven en ze hebben naar een parade gekeken. De tijd was voorbijgevlogen, maar Sunanda komt in juli weer terug met haar ouders.

ASSE High School Exchange

Lees alle ervaringen van onze ASSE studenten en laat je inspireren. Wil jij net als Sunanda naar een High School in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is Amerika ook iets voor jou?
Dit zijn je opties
Bestemmingen
  Populaire staten:
 • California
 • New York
 • Montana
 • Washington
 • Florida
 • Pennsylvania
 • Minnesota
Vertrekperiode
 • Jaar: augustus of september
 • Semester: augustus, september of januari
Leeftijd
 • 15 t/m 18,5 jaar
Prijzen
 • Classic: 12.950 EUR (jaar) en 11.950 EUR (semester)
 • Choice: vanaf 17.450 EUR (jaar) en 18.950 EUR (semester)
 • Private: 22.450 EUR (jaar) en 16.450 EUR (semester)
 • Private+: vanaf 23.950 EUR (jaar) en 17.450 EUR (semester)