Yidde in Amerika

Ervaring Yidde bolletje bovenin
Yidde ging voor een schooljaar naar Amerika. Hier vertelt hij zijn high school ervaringsverhaal.

“Het is een 'way of life' die wij in Nederland niet kennen, het is zó onwijs gaaf!”

Via een Amerikaanse serie zag ik dat je op uitwisseling kon naar het buitenland. Dit leek mij een unieke kans om mezelf te ontdekken en een stuk zelfstandiger te worden. Het idee van een high school uitwisseling sprak mij heel erg aan. Daarom ben ik ook meteen op onderzoek gegaan naar organisaties en de mogelijkheden vanuit Nederland.

De keuze voor ASSE Nederland

Al snel kwam ik de BuitenlandBeurs in Utrecht tegen, een beurs waarbij organisaties staan die tussenjaren, uitwisselingen en reizen organiseren. Op die beurs kwam ik het kraampje van ASSE Nederland tegen. Het personeel van ASSE was meteen erg vriendelijk en behulpzaam, ze boden ook als enige aan om thuis langs te komen om de verdere mogelijkheden te bespreken. Dit vonden zowel mijn ouders als ik erg fijn. Na dit thuisbezoek was de knoop snel doorgehakt, ik wilde op uitwisseling naar Amerika! Even later waren de contracten ondertekend en toen kwam het ergste gedeelte: wachten. Heel lang wachten op het moment dat ik hoorde dat ik geplaatst zou worden. Ik was er erg vroeg bij, ik moest immers nog mijn eindexamen in en het schooljaar daarna kon ik pas vertrekken.

Het verlossende woord!

Uiteindelijk hoorde ik dat ik op 1 september 2019 mocht vertrekken naar Maryland, Amerika. Ik had hier zo ontzettend lang naar uitgekeken en voor gespaard, toen was het moment ineens daar. De eerste weken waren heel erg spannend en ik moest ook zeker eventjes wennen. Gelukkig had ik in mijn eerste week al een paar leuke mensen ontmoet waarmee ik kon optrekken en een paar gezamenlijke lessen had.

Mijn Amerikaanse gastgezin

Ongeveer drie maanden voor mijn vertrek naar de Verenigde Staten, hoorde ik waar ik terecht zou komen en bij wie ik dat jaar zou gaan wonen. Ik heb toen mailcontact gehad met mijn gastgezin en verteld over mezelf. Als antwoord kreeg ik een uitgebreide mail met een voorstelrondje van de hele familie en hoe hun dagelijkse leven eruitziet.

Ik kan nu concluderen dat ik het niet beter had kunnen treffen met mijn gastgezin! Dit waren echt de meest gastvrije en liefste mensen die ik ooit heb mogen ontmoeten. Ik heb me altijd heel fijn gevoeld thuis en hoefde me echt nergens zorgen over te maken. Ik beschouw mijn gastgezin ook echt als mijn tweede familie. Om die reden, heb ik ook nog steeds contact met mijn gastgezin. Ondanks dat dit wat is verwaterd omdat we allemaal druk zijn, ben ik van plan ze (hopelijk binnenkort) weer op te zoeken.

Contact met andere uitwisselingsstudenten

In Maryland had ik nauw contact met ongeveer 18 uitwisselingsstudenten van ASSE die ook in die staat woonden. We hadden leuke uitjes met de hele groep. Zo hadden we een oriëntatieweekend in Ocean City (plaats aan de Atlantische Oceaan en Maryland), zijn we een dagje naar Philadelphia gegaan en een lang weekend naar New York City. We hebben met de hele groep een Whatsappgroep aangemaakt waar ook de regiocoördinatoren in zaten. Ik vond het superleuk dat ik zoveel leuke activiteiten heb mogen doen met zo’n grote groep uitwisselingsstudenten. Het is fijn om met hen op te trekken aangezien iedereen precies hetzelfde meemaakt. We zijn allemaal alleen op avontuur, ver weg van onze ‘eigen’ familie en vrienden.

Mijn high school experience

Ik woonde in Maryland en dan in het plaatsje Waldorf. Ik zat op de North Point High School, deze was ongeveer 10 minuutjes lopen van mijn huis. Ondanks dat het zo dichtbij was, werd ik vaak met de auto gebracht. Dat is dus echt iets typisch Amerikaans wat je je in Nederland amper kan voorstellen. Mijn high school was onwijs groot. De school had een eigen zwembad, leerlingenparkeerplaats en een enorme gymzaal.

Het grootste verschil met Nederland was eigenlijk het gebrek aan fietsen en het lessenaanbod. Niemand fietst in Amerika. Je gaat met de auto of met de gele schoolbus en er is heel soms iemand die naar school loopt. Daarnaast is het lessenaanbod in Amerika onwijs groot. In Nederland kies je in de bovenbouw bijvoorbeeld voor kunst, maar in Amerika kan je kiezen voor pottenbakken, theater en autotechniek. Je kan je dus veel specifieker ontwikkelen op basis van jouw eigen interesses.

Een geweldig jaar

Al met al kan ik mijn ervaring omschrijven als een geweldig jaar. Het is lastig om aan mensen uit te leggen hoe het daadwerkelijk gaat op zo’n high school. Het is ‘a way of life’ die wij in Nederland (helaas) niet kennen. Ik ben zó onwijs blij dat ik op dit avontuur ben gegaan. Mijn Engels is verbeterd, ik ben zelfstandiger geworden, heb nieuwe vrienden gemaakt en ik heb er een tweede familie bijgekregen.

ASSE High School Exchange

Lees alle ervaringen van onze ASSE studenten en laat je inspireren. Wil jij net als Yidde naar een High School in Amerika? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Is Amerika ook iets voor jou?
Dit zijn je opties
Bestemmingen
  Populaire staten:
 • California
 • New York
 • Montana
 • Washington
 • Florida
 • Pennsylvania
 • Minnesota
Vertrekperiode
 • Jaar: augustus of september
 • Semester: augustus, september of januari
Leeftijd
 • 15 t/m 18,5 jaar
Prijzen
 • Classic: 12.950 EUR (jaar) en 11.950 EUR (semester)
 • Choice: vanaf 17.450 EUR (jaar) en 18.950 EUR (semester)
 • Private: 22.450 EUR (jaar) en 16.450 EUR (semester)
 • Private+: vanaf 23.950 EUR (jaar) en 17.450 EUR (semester)